Etap okręgowy XXI edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

13 stycznia 2017 roku odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu II etap – okręgowy – XXI edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Uczestniczyli w nim nasi uczniowie: Natalia Grubczyńska – z III medycznej i Paweł Hejza – z II prawniczej.

Uczniowie odpowiadali przez 90 minut pisemnie na 80 pytań, za które mogli uzyskać maksymalnie 100 punktów. Pytania dotyczyły szerokiej dziedziny żywienia i technologii żywności. Do wielu informacji uczniowie musieli sami dotrzeć, przestudiować kuchnie różnych krajów, zapoznać się z nazwami owoców i warzyw nieznanych w polskiej kuchni a także nauczyć się wielu nazw dań czy nawet przepisów przygotowania potraw. W tym roku motywem przewodnim były zboża. W etapie okręgowym brało udział 55 uczniów z różnych szkół (m.in. z Bydgoszczy, Torunia, Gdańska, Gdyni, Grudziądza i Chojnic).

Uczniowie naszej szkoły osiągnęli świetne wyniki. Paweł Hejza zdobył 6 miejsce, ale mimo to zabrakło mu 4 punkty aby dostać się do etapu centralnego.

Gratuluję Pawłowi i Natalii uzyskanych wyników!

Bardzo dziękuję uczniom za udział w olimpiadzie i zachęcam wszystkich chętnych do wzięcia udziału w kolejnej edycji w przyszłym roku. Dodam, że wiele uczelni wyższych w kraju bierze pod uwagę sukcesy osiągnięte w tej olimpiadzie, co może pomóc dostać się na wymarzone studia.

Kamila Stasiewska

1olim 2olim