6 grudnia 2024 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni odbyło się zadanie praktyczne etapu okręgowego XXIX edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Eliminacje okręgowe, oprócz wspomnianego zadania praktycznego, składały się również z testu online, który odbył się 9 grudnia 2024 roku już w naszej szkole. Uczestniczyły w nim uczennice z Krzywoustego: Faustyna Kunca oraz Anna Wielebska z klasy III biologiczno-chemicznej B.
Uczennice w zadaniu praktycznym musiały zmierzyć się pisemnie z wykonaniem projektu lub jego części z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. Na tę część etapu okręgowego miały 100 minut. Zadanie praktyczne będzie oceniała Komisja Oceniająca w Szczecinie powołana przez Przewodniczącą Komitetu Głównego. O wynikach tej części dowiemy się niebawem. Oprócz zadania praktycznego uczennice musiały rozwiązać test wiedzy z zakresu żywienia, w postaci testu online, który rozwiązywały już w szkole, 9 grudnia 2024 roku przez 50 minut. W tegorocznej edycji skupiono się na żywności wspierającej odporność jako tematyce wiodącej.
Wszyscy czekamy na wyniki i życzymy powodzenia!