Etap okręgowy XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

12 stycznia 2018 roku odbył się w Zespole Szkół  Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie II etap – okręgowy – XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.  Uczestniczył w nim nasz uczeń Wojciech Kozłowski z II medycznej.

Wojtek odpowiadał przez 90 minut pisemnie na 80 pytań, za które mógł uzyskać maksymalnie 100 punktów. Pytania dotyczyły szerokiej dziedziny żywienia i technologii żywności. Tematem przewodnim tegorocznej olimpiady były owoce i warzywa. Uczeń oprócz bardzo dobrej znajomości budowy i fizjologii układu pokarmowego oraz metabolizmu człowieka musiał przestudiować kuchnie różnych krajów, zapoznać się z nazwami owoców i warzyw nieznanych w polskiej kuchni a także nauczyć się wielu nazw dań czy nawet przepisów przygotowania potraw. W etapie okręgowym brało udział 55 uczniów z różnych szkół (m.in. z Bydgoszczy, Torunia, Gdańska, Gdyni, Grudziądza i Chojnic). Nakło reprezentował tylko Wojtek.

Niestety nie udało się Wojtkowi dostać się do etapu centralnego. Zazwyczaj tylko dwie osoby z etapu okręgowego przechodzą do następnego etapu. Mimo to dla Wojtka to ogromny sukces, gdyż zdobył nowe doświadczenia i wiedzę, które przydadzą mu się w przyszłym roku w kolejnej edycji olimpiady czy podczas matury pisemnej z biologii.

Bardzo dziękuję Wojtkowi za udział w olimpiadzie i zachęcam wszystkich chętnych uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w kolejnej edycji w przyszłym roku. Tematem przewodnim będzie nabiał. Dodam, że wiele uczelni wyższych w kraju bierze pod uwagę sukcesy osiągnięte w tej olimpiadzie, co może pomóc dostać się na wymarzone studia.

Kamila Stasiewska